Welk mondneusmasker beschermt waartegen?
Via onderstaande link komt u op een pagina waar verschillende typen mondneusmaskers stuk voor stuk worden doorgenomen. Ook bevat de pagina een video waarin wordt getoond hoe een chirurgisch mondneusmasker op- en afgezet moet worden.
Voor brildagers is zoals in de video te zien het chirurgische mondneusmasker niet het handigste type mondneusmasker. Een goed strak zittend mondneusmasker met een extra laagje schuim onder de neusbrug voor een extra goede aansluiting helpt het best tegen het beslaan van brilglazen, dit zijn doorgaans de FFP3 mondneusmaskers met de elastieken om het hoofd heen, maar wie goed zoekt kan ook ffp2 met oor-lussen vinden met een extra schuimlaagje onder de neusbrug.
Verschillen in type mondneusmaskers
Onderstaande link bevat uitgebreide en redelijk begrijpelijke uitleg over de verschillen tussen alle types (wegwerp)mondneusmaskers die te koop zijn.
Ook het omgaan met een mondneusmasker wordt stapsgewijs doorgenomen, uitgaande van een ffp-type masker met elastieken die om het hoofd heen zitten.
Alles over mondmaskers (Type II, Type IIR, FFP2, KN95)
IGJ over verschillende soorten mondneusmaksers
In onderstaande link legt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de verschillen uit tussen verschillende soorten mondneusmaskers. Ook hier wordt duidelijk dat hoe beter de kwaliteit is, hoe beter zowel de drager als de omgeving beschermd zijn.
Dat in de richtlijnen wordt gesproken over het dragen van niet-medische mondneusmaskers houdt in dat slechts minimale bescherming middels het dragen van mondneusmaskers wordt nagestreefd en er vooral wordt aangenomen dat 1,5 meter afstand de meest effectieve maatregel is, er van uitgaande dat er geen sprake is van aerosole overdracht.
Wie echter liever voor maximale bescherming gaat, adviseert Voor Weinig Covid minimaal FFP2, indien mogelijk liefst FFP-3 te dragen, in ieder geval bij drukte (ook buiten), in binnenruimtes, alle publieke ruimtes waar geen ventilatie mogelijk is (ook als het er rustig is) en vergeet ook zeker publieke toiletten niet. Wij gaan namelijk uit van de wetenschap dat er wel sprake is van aerosole overdracht waarbij voornamelijk ventilatie en goede mondneusmaskers belangrijker zijn.
Alles over aerosolen leest u op deze pagina.